info@rubioassessors.com

Impost sobre actius no productius

Impost sobre actius no productius

Torna a estar vigent i és d’aplicació retroactiva pels exercicis 2017 i 2018.  

El mes de maig de 2017 la Generalitat de Catalunya va establir un nou impost denominat Impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques. Aquest impost té per objecte gravar els béns no productius que formen part de l’actiu de  les persones jurídiques. Es tracta de gravar aquells elements que formen part de l’actiu de empreses que no estan afectes a l’activitat el dia 1 de gener de cada any. La llei regula la tinença de béns immobles (situats a Catalunya), vehicles a motor  (potència igual o superior a dos cents cavalls), embarcacions de lleure, aeronaus, objectes d’art i antiguitats, i joies.  L’objecte d’aquest imposts es evitar que aquests elements s’adquireixin per part de societats i així la persona física eludeix l’Impost de Patrimoni.

Es considera que els elements de l’actiu son no productius  quan es cedeixen de forma gratuïta o per preus inferior al de mercat, als socis, administradors o persones vinculades a aquests. I no s’imputa la corresponent retribució en espècie.

Els tipus impositius són progressius en funció del valor del la suma d’aquests actiu i van del 0,21% al 2,75%.  Els impost s’ha de presentar entre els dies 1 i 30 de juny de  cada any.

Aplicació 2017, 2018 i 2019

Aquest impost va entrar en vigor el dia 13 de maig de 2017 i per tant tenia com a primer exercici d’aplicació el mateix 2017.  No obstant, el impost va ser recorregut  pel Govern de l’Estat  davant el Tribunal Constitucional el qual en sentència de 28 de febrer de 2018 ha declarat l’impost adequat al marc constitucional vigent. Es per això que pels exercicis 2017, 2018 i 2019 el impost és plenament aplicable i cal fer-lo efectiu per parts d’aquells que hi estiguin obligats. En aquest sentit la Generalitat ha adoptat donar més marge per presentar aquest impost per aquests tres exercicis, els quals es podran liquidar entre el 1 d’octubre i el 30 de novembre de 2019.