info@rubioassessors.com

Hisenda modifica el model 720 arrel de la sentència del TJUE

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de 27 de gener de 2022 ha establert que determinats aspectes del regim jurídic associat a l’obligació de declarar béns i drets situats a l’estranger (model 720) incorren en incompliment de la normativa europea. Es per això que el passat 10 de març de 2022 s’ha publicat al BOE canvis normatius en aquest sentit.

Recordem que el model 720 obliga a declarar, entre el 1 de gener i el 31 de març de cada any, les posicions que tinguin els contribuents espanyols en l’any anterior situats a l’estranger en quan a:

  • Comptes bancaris situats a l’estranger dels que es siguin titulars, beneficiaris o autoritzats.
  • Títols, actius, valors o drets representatius de capital, fons propis o patrimoni de tot tipus d’entitats. També la cessió a tercers de capitals propis dipositats a l’estranger, així com d’assegurances de vida o invalidesa dels que siguin titulars i de les rendes vitalícies o temporals de les que siguin beneficiaris.
  • Titularitat de béns  immobles i drets sobre béns immobles situats a l’estranger.
  • Monedes virtuals situades a l’estranger.

El canvi que s’ha adoptat arrel de la sentència del TJUE es que s’ha eliminat les sancions específiques que hi havia per aquest model en cas de declarar fora de termini o bé que l’administració fes requeriment perquè havia detectat algun element. Les sancions eren molt desorbitades en comparació al cas general que determina la llei General Tributaria. Ara, però s’han igualat al casos generals.

L’altre element que havia suscitat queixes per part dels contribuents i assessors fiscals era la imprescriptibilitat. La administració si detectava elements a l’estranger sense haver presentat el model 720, podia imputar a la declaració de la renda un guany patrimonial equivalent al valor de l’element detectat i fer-ho en l’últim any que quedes pendent de prescriure. Per tant, es produïa una imprescriptibilitat que generava inseguretat jurídica. També en relació a aquest guany patrimonial s’ha eliminat la sanció del 150% sobre la base del que s’havia deixat de declarar.