info@rubioassessors.com

Devolució del IRPF per les antigues mutualitats

El passat 28 de febrer, el Tribunal Suprem (TS) va obrir la porta a reconèixer el dret de molts pensionistes a gaudir d’una reducció fiscal en la tributació de la pensió. El TS, en la seva sentència, estableix que les aportacions/cotitzacions realitzades a la Mutualiat Laboral de la Banca a partir del 1 de gener de 1967 i fins el 31 de desembre de 1978 no van ser susceptibles de deducció a la base del IRPF (com ho son ara les cotitzacions a la Seguretat Social), per la qual cosa, la pensió de jubilació que es correspon amb aquestes aportacions no hauria de computar per evitar la doble imposició en el IRPF.
Aquesta reducció fiscal ha d’aplicar-se sobre la quantia de la pensió dels jubilats mutualistes de manera proporcional a aquests períodes de temps, respecte a la totalitat de la seva vida laboral. És a dir, si el període que van cotitzar a les mutualitats laborals suposa un 15% de la seva vida laboral, la reducció fiscal s’aplicarà a aquest 15%.
Si la sentència del TS es refereix a la mutualitat de la banca, només aplica a aquest sector? NO. La sentència obra la porta a reclamar-ho per part d’altres persones que van pertànyer a altres mútues (construcció, tèxtil, elèctriques, etc.). Per tant, es pot reclamar com a mínima els últims 4 anys no prescrits i també aquells anteriors que per algun motiu se’ls hi hagi interromput la prescripció.
 


Des de RUBIÓ ASSESSORS podem tramitar aquesta reclamació que no només afecta als últims 4 anys si no que els efectes de la reclamació suposen un estalvi fiscal per als propers anys.
 
Si la persona pensionista que va cotitzar a la mutualitat ja ha mort, els seus hereus també tenen dret a sol·licitar aquesta devolució de l’IRPF pels exercicis que encara no hagin prescrit, per la qual cosa no pot haver passat més de quatre anys.