info@rubioassessors.com

CLÀUSULES SÓL

El passat 21 de gener es va publicar al BOE un Reial Decret pel qual es regula un procediment extrajudicial per a que els consumidors puguin reclamar a les entitats bancàries els interessos que han hagut de pagar pel fet de tenir clàusules sòl.

Les clàusules sòl, són aquelles que en un context de baixada dels tipus d’interès, impedeixen que el tipus de referència de càlcul de la hipoteca es situï inferior a un percentatge mínim fixat, i que per tant no s’estigui aplicant uns interessos inferiors als que pertocarien.

Amb aquest mecanismes extrajudicial el Govern pretén reduir els costos per als usuaris de reclamar a les seves entitats bancàries els interessos que els hi han cobrat de més a conseqüència de les clàusules sól, les quals diferents tribunals les han declarat il·legals.

La forma de reclamar els interessos cobrats en excés es a partir de presentar escrit a una entitat bancària. La entitat bancària en el termini màxim de tres mesos ha de comunicar al consumidor el import que li ha cobrat de més i abonar-li. En tot cas sempre és necessari poder fer un càlcul previ per part del consumidor, ja que potser que la quantitat calculada no s’ajusti a la realitat, i per tant, en tot cas sempre es pot anar per la via judicial.

 

El cobrament d’aquests interessos genera conseqüències fiscals. Si el consumidor va incloure aquests imports en la seva declaració de la renda en forma de deducció per habitatge habitual, això li generarà que hagi de presentar declaracions complementaries de la renda dels últims quatre anys. Es per això important analitzar les conseqüències en cada cas i veure la forma com es poden materialitzar aquest interessos per tal d’evitar costos excessius.